Съществуват много видове и модели високотехнологични слухови апарати, които се отличават по своя стил, технически данни и външна форма. Това са предпоставки, които биха могли значително да подобрят ежедневието Ви, без да бъде засегнат индивидуалният Ви начин на живот.

По същество всички слухови апарати независимо от марката, вида и модела имат някои безспорни общи характеристики. Всички те са проектирани така, че селективно да усилват мощността на звуците, които бихте искали да чувате. Слуховите апарати могат да направят тихите звуци чуваеми за Вас и едновременно с това средно силните и силните звуци – комфортни, като по този начин ще Ви бъдат от полза както в тиха, така и в шумна среда. Трябва да се обърне специално внимание на факта, че не съществува слухов апарат, който да може да реши всичките Ви слухови проблеми или да възстанови нормалното Ви чуване. Слуховите апарати са разработени така, че да осигурят достатъчно усилване, за да чувате и разбирате по-добре.

Слуховите апарати представляват миниаттюрни усилвателни системи, които основно се състоят от следните компоненти:

Siemens Hearing Aids

• микрофон
• усилвател / чип (дигитална обработка на сигнала)
• миниатюрен говорител, наречен приемник
• индивидулана отливка по поръчка от пластмаса или силикон за задушните слухови апарати, или черупка, изработена по поръчка за вътреканалните слухови апарати
• батерия

 

Как работят слуховите апарати?

♦ Микрофонът улавя звуците.
♦ Звуците се аналазират и обработват от чип.
♦ Обработените от чипа звуци се изпращат в усилвателя.
♦ Усилените от усилвателя звуци се изпращат в говорителя.
♦ Чрез говорителя звуците се предават във вътрешното ухо, където се трансформират в електрически импулси.
♦ Импулсите се улавят от мозъка, където се анализират и обработват, за да придобият смисъл за чуващия.

Дигиталните слухови апарати превръщат акустичния сигнал в цифри (0,1), обработват се от чипа и усилвателя, след което сигналът се преобразува в аналогов, така че говорителят да може да го предаде към вътрешното ухо. Дигиталният сигнал може да бъде възпроизведен безброй много пъти, без да се засегне неговото качество. Това е като да правите копия на сканирани снимки: всяко копие ще бъде перфектен дубликат на оригинала.

Марки слухови апарати, които може да закупите при нас: Siemens, Rexton, A&M, Oticon, Widex, Audio Service, bruckhoff hannover

Източник: Текст и снимка – “Siemens Audiology Solutions”
                   Текст относно работата на слуховите апарати: Oticon
Превод: “Аудиотон” ЕООД

Share